Thursday, November 26, 2009

TIP MEMBUAT KEK

Untuk individu yang ingin menceburkan diri dalam arena membuat kek. Perkara-perkara berikut boleh dijadikan panduan untuk mengelakkan kekecewaan akibat kek yang tidak menjadi dan kerugian kerana kek yang dihasilkan tidak boleh dimakan.


  • Pastikan ada resepi yang terbukti menjadi. Buat perbandingan antara resepi yang diperolehi dalam buku, internet atau sumbangan rakan-rakan.

  • Jangan ubahsuai resepi jika tidak pasti fungsi setiap bahan dalam resepi tersebut. Setiap bahan dalam pembuatan kek akan menyumbang kepada tekstur dan rasa kek.

  • Bahan-bahan yang mudah diperolehi dan tidak terlalu mahal kosnya.

  • Ada peralatan seperti acuan kek, mixer dan oven.

  • Jangan membuat kek dalam keadaan terburu-buru atau kelam kabut.

  • Akhir sekali, jangan malu untuk memberi hasil kek anda kepada ahli keluarga atau rakan-rakan yang mahir untuk memberikan komen membina.

Wednesday, November 25, 2009

Soft Chocolate Cheese Cake


Adunan cream cheese, mentega dan coklat

Blueberry Cake


Kek span yang dilapisi dengan sos blueberi dan krim putar.

Coklat Moist Cake




Kek Coklat 'Moist'

Kek coklat lembab yang disaluti dengan sos coklat

Cheez Cakes









Softy Cheez Cake w/blueberry sauce

Adunan cream cheese, mentega dll yang menghasilkan kek yang lembut dan gebu dan disaluti dengan sos bluberi dan dengan pelbagai dekorasi.
Rasa yang dijamin sedap!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...