Resepi

Homemade strawberry jam

Baru2 ini, ada lebihan strawberi yang dibeli di Cameron Highland dan melihat keadaan buah yang kurang segar (sebab terlalu lama dalam kereta), so tergerak untuk buat jem strawberi. Setelah merujuk pada beberapa laman web dan menggabungkan dengan resepi jem nenas yang biasa dibuat maka terhasillah jem strawberi ini.
1. Timbang 400gm buah strawberi segar, buang daun dan bersihkan.


 2.  Celur buah dalam air  mendidih selama 1-2 minit.
Tujuan celur ni adalah untuk matikan enzim dlm buah ni dan juga
jadikan warna produk nanti lebih menarik.



3. Dalam periuk, masukkan buah yang telah dicelur, gula 200g dan 1sudu jus lemon.
gaul rata sehingga likat dan pekat. Buah strawberi tu akan hancur dengan sendirinya.
Tak perlu tambah air sebab buah tu sendiri dah banyak air.


4. Keadaan jem yang likat

Inilah rupanya jem strawberi yang dah siap dah siap sedia disapu diroti untuk dimakan.


dari 400g strawberi, hasilnya dalam anggaran 250ml.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...